Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kansanedustaja Tarja Tallqvistin puolen vuoden epätietoisuus ehdokkuudesta päättyi

Kansanedustaja Tarja Tallqvistin puolen vuoden epätietoisuus ehdokkuudesta päättyi

24.11.2010

Samuli Rissanen


Kauniaisten Raamattuopistolla pidetty KD Uudenmaan piirikokous sisälsi dramaattisia käänteitä. Kansanedustaja Tarja Tallqvist ei tiennyt olevansa ehdokkaana, kun saapui Uudenmaan piirikokoukseen. Piirin varapuheenjohtaa Pertti Järvenpää kiirehti kertomaan kansanedustajalle, että tämä aiemmasta ilmoituksesta poiketen onkin mukana listalla.


Istuvan kansanedustajan ympärille kehkeytynyt vyyhti purkautui vasta syyskokouksen päätteeksi.

Kansanedustaja Tarja Tallqvistille viime perjantai oli draamantäyteinen päivä. Iltapäivällä hän sai piirin puheenjohtaja Jouko Jääskeläiseltä tiedon, että piirihallitus ei aio esittää häntä ehdokkaaksi. Illan päätteeksi piirin syyskokous valitsi hänet 22 muun ehdokkaan ohella yksimielisesti piirin kansanedustajaehdokkaaksi.

– Olen totaalisen hämmentynyt. Iltapäivällä puoli kahdelta minulle kerrotaan, että en pääse ehdokaslistalle. Nyt, kun tulin tänne, minulle kerrotaan, että olenkin ehdokkaana, Tallqvist kertoi saapuessaan piirin syyskokoukseen Kauniaisten Raamattuopistolle.

– Nyt haluan vain tietää, mistä on kysymys, sillä olen odottanut tätä päätöstä keväästä lähtien. Kertokaa, en minä siitä murru, kansanedustaja aloitti.

KD:n kansanedustajat puuttuivat peliin

Piirihallituksen ja syyskokouksen väliin oli tullut kolmen kansanedustajan, Bjarne Kalliksen, Kari Kärkkäisen ja Sari Palmin kirjallinen vetoomus Tallqvistin ehdokkuuden puolesta. Lisäksi piirihallitukselle oli tullut puheenjohtaja Päivi Räsäsen kautta tieto mahdollisesta loikkausaallosta, joka seuraisi, jos Tallqvistin nimeä ei ehdokaslistalla olisi.

Tässä tilanteessa piirihallitus katsoi, ettei voi kuin esittää Tallqvistia ehdokkaaksi.

”Onko Tarjan paikka ollenkaan puolueessa?”

Ennen ulkopuolisia vetoomuksia, Uudenmaan piirihallitus kyseenalaisti kansanedustajansa  ehdokkuuden arvonäkökulmasta. Tallqvist on ottanut  julkisesti myönteisen kannan sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Osa kokousedustajistakin suhtautui Tallqvistin ehdokkuuteen kielteisesti.

– Onkohan Tarjan paikka ollenkaan Kristillisdemokraateissa, kysyi kirkkonummelainen Jussi Ketola.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut Antero Laukkanen piti kansanedustajalle  aiheesta pienimuotoisen puheen.

– Minusta sinä Tarja toteuttaisit arvojasi paremmin jonkun toisen puolueen listalla, suorasukaisesti puhunut Laukkanen sanoi.

”Kelpaanko ehdokkaaksi?”

Tilanteestaan epätietoinen kansanedustaja kysyi illan aikana piirikokoukselta kolme kertaa, kelpaako hän ehdokkaaksi omana itsenään. Kansanedustaja itse totesi kokousväelle, että ei ole muuttanut kantaansa sukupuolineutraaliin avioliittoon.

– Minä istun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvoasioihin keskittyvässä valiokunnassa ja pohdimme siellä näitä kysymyksiä monta tuntia viikossa.

– Kaikilla pitää olla tasavertaiset oikeudet lain edessä. Minun omatuntoni on sidottu tähän, Tallqvist perusteli.

Yli 40 puheenvuoroa Tallqvistin ehdokkuuteen liittyen pitäneet kokousedustajat olivat lopulta yksimielisesti istuvan kansanedustajan ehdokkuuden takana.

Tallqvistin puheeseen reagoi vahvimmin vantaalainen kokousedustaja Marja-Vuokko Mäkinen.

– Me olemme naispiirissä esittäneet Tarja Tallqvistia ehdokkaaksemme, mutta se menee nyt kyllä uudelleen arvioitavaksi, kun kuulen tämän, hän sanoi.

Onko omantunnon vapautta?

Tallqvistin avoin ja rehellinen tilitys sai vastakaikua.

– Hyvä Tarja, olet urhea, kun olet kestänyt tämän meidän keskustelumme, Eeva Kaarina Virtanen kehui.

Keravalainen Ville Hoikkala ei nähnyt kysymystä sukupuolineutraalista avioliittolaista niin ratkaisevana, että siihen liittyvän näkemyksen perusteella pitäisi jättäytyä ehdokaslistalta pois.

– Minä vastustan sukupuolineutraalia avioliittolakia, mutta siksi, että meillä on jo rekisteröity parisuhde, joka takaa samat juridiset oikeudet homopareille, hän lisää.

Samoilla ajatuspoluilla oli Eero Hirvonenkin.

– Minusta Tarja Tallqvistille pitää myöntää omantunnonvapaus tässä asiassa, hän esitti.

”Mikä on KD:n satsaus Uudellamaalla?”

Osa piirikokousedustajista oli huolissaan piirin ehdokastilanteesta. Samalla, kun keskustelu istuvan kansanedustajan ehdokkuudesta kävi kuumana, moni totesi, että ehdokaslistalta puuttuu nimekkäitä ehdokkaita.

Vantaan kunnallisjärjestön kokousedustaja Maija Hurri muistutti, että Uudenmaan vaalipiiri on väkirikkain ja jossa 35 kansanedustajapaikkaa on jaossa tulevissa vaaleissa.

– Toiset puolueet panostavat täällä vaaleihin nimeämällä  ministereitä, puoluejohtoa ja muita nimekkäitä ehdokkaita. Missä on KD:n satsaus?

– Puoluejohdosta tarvitaan ehdokas tuomaan lisävoimaa vaalityöhön. Nyt jos koskaan KD:n on mahdollista hyvällä ehdokasasettelulla ja kovalla vaalityöllä saada kaksi kansanedustajaa, Hurri vetosi. 

Vantaan Korson osaston edustajana kokoukseen tullut Marja Kauhanen toi mukanaan osaston johtokunnan esityksen savonlinnalaisen Teuvo V.Riikosen ehdokkuudesta. Riikosen ehdokkuutta käsitellään todennäköisesti tammikuun piirikokouksessa, jolla on valta asettaa lisää uusia ehdokkaita Uudellamaalla.