Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » ”Minusta halutaan poliitikkoa, koska puhun suoraan”

”Minusta halutaan poliitikkoa, koska puhun suoraan”

02.12.2009

Samuli Rissanen

Markku Kuusjärvi valittiin vastikään kotipaikkakuntansa Lempäälän vuoden Lempoksi. Kuvausta varten hän halusi pukeutua anorakkiin, ekokonservatiiviuden hengessä.

Pirkanmaan puheen­johtaja Markku Kuusjärvi sanoo, mitä ajattelee


Kuusjärvi löylyttää vallankahvaan juuttuneita päättäjiä.
– Kolme kautta kansanedustajana pitäisi olla ehdoton maksimi, hän jyrähtää.

Lucianpäivänä 55 vuotta täyttävä Kuusjärvi on 196-senttinen mies, jolla on jylisevä ääni ja paljon painavaa sanottavaa, mutta hän osaa tarvittaessa kiteyttää viestinsä tiiviiksi pakkaukseksi, kuten tankarunoksi.
– Voi olla, että jonakin päivänä julkaisen kokoelmankin, hän sanoo.

Sekään ei yllättäisi, sillä Kuusjärven elämässä on valoa ja luovuutta piisannut. Hän on nuorisotyöntekijä ja neljän aikuisen pojan isä,  rakennusmies, teatterin vetäjä ja erä- ja elämysretkien järjestäjä, jos vain päällimmäiset mainitaan. Puolueen toiminnassa energinen  Kuusjärvi on nähty 1970-luvun alun nuorisojärjestön ajoilta asti.

”Minua vedetään politiikkaan”

Lempääläläinen monitoimimies näkee edessään nyt useamman polun, jota voisi ryhtyä seuraamaan. Pirkanmaan piiriin puheenjohtajana jatkokaudelle valittua Kuusjärveä vedetään valtakunnanpolitiikkaan, koska mies puhuu suoraan ja ottaa usein niskoilleen haukut asioista, joita muutkin ajattelevat, mutta eivät kehtaa ääneen lausua. Kuusjärvi ei kuitenkaan ole aivan vakuuttunut, onko täysverinen päivänpolitiikka häntä varten.

– Politiikka on edessäni olevista vaihtoehdoista eniten sellainen, johon muut minua haluaisivat, hän kertoo.

Kolme kautta pitäisi olla maksimi

Kuusjärvi löylyttää mielellään vallasta humaltuneita päättäjiä, sillä  hänen omiin ihanteisiinsa kuuluu toisten ja politiikassa puolueen parhaan etsiminen. Hänen mielestään  Janina Anderssonin esimerkistä voisivat muutkin edustajat ottaa mallia. Niinkuin presidentin virassakin, pitäisi  kansanedustajuuteenkin säätää määräajat.

– Jos kansanedustaja on istunut kolme kautta, on hän minun mielestäni parhaansa jo antanut. Sen jälkeen on jonkun toisen vuoro.

– Ensimmäisellä kaudella ajatellaan vielä kansaa, toisella kaudella  valitsijoita, mutta kolmannella kaudella alkaa valta häikäistä ja ajatukset kiertyvät yhä useammin omaan napaan. Silloin pitäisi ymmärtää vetäytyä ja antaa nuoremmille tilaa, Kuusjärvi lataa.

”Kun ajattelee muiden parasta, löytää omansa”

Kuusjärven toinen ja kolmas  polku ovat syvästi hengellisiä. Mies tuli uskoon 17-vuotiaana vuoden 1972 keväällä, ja elämä on siitä lähtien ollut johdatuksen viitoittamaa. Kuusjärven tie on vienyt hyväntekeväisyysprojekteihin Afrikkaan, Aasiaan ja Venäjälle. Näissä hän kokee toteuttaneensa kristityn identiteettiään kaikkein aidoimmin. Kun ajattelee muiden parasta, löytää omansa.

– Moni on sanonut minulle, että kuule Markku, jos olisit halunnut tehdä rahaa, niin olisit nyt rikas mies.

– Mutta minä olen valinnut tämän vapauden olla Jumalan käytettävissä mihin hän kulloinkin on kutsunut.

Kolmas vaihtoehto, työskentely hengellisessä yhteisössä, on sekin varteenotettava uravalinta. Kuusjärvi on nuorisotyöntekijä, jonka ammattitaitoa ovat lisänneet luontomatkailuyrittäjyys sekä erilaisten projektien hallinta ja johtaminen.

– Voisin esimerkiksi toimia seurakunnassa monitoimimiehenä, vähän sellaisena  kirkkoherran oikeana kätenä.

Neljäs polku liittyy Kuusjärvelle rakkaan Birgitan teatterin kehittämiseen kesäteatterista ympärivuotiseksi teatteritoiminnaksi.

– Haluaisin panostaa siihen enemmän, mutta ymmärrän, että siihen pitäisi silloin suunnata kaikki voimat. Kaikki poluistani ovat sen verran vaativia, että valita pitäisi.

Onnellisten ihmisten Suomi

– Elämä on letkajenkkaa, kaksi pomppua eteen ja välillä yksi taakse. Mutta aina se on eteenpäin, Markku Kuusjärvi sanoo.

Uusien urien kulkija kehottaa nykyisen talouslaman seurauksena  työttömiksi jääneitä suomalaisia säilyttämään toivonsa, sillä kovakin kohtalo sisältää aina mahdollisuuden. Kuusjärven mukaan talouden romahdukset antavat ihmiset takaisin itselleen ja läheisilleen sekä palauttavat elämään tärkeysjärjestyksen.

– Toivon, että tämänkertainen rysähdys murtaa rahan valtaa niin, että ihmiset saisivat taas olla tyytyväisiä siihen, mitä ovat. Ei kilpajuoksu rahan perässä tee onnelliseksi.

– Onnellisten ihmisten Suomi syntyy, kun yhä useammat ihmiset kokevat, että voivat itse hallita elämäänsä ja valita, mitä haluavat tällä annetulla ajallaan tehdä.

Tahtoisin olla

Tarkkakorvainen
vähän ääntä käyttävä
syväsilmäinen.
Taakkoja pelkäämätön
vaatimaton, kuin aasi.

Markku Kuusjärven tankaruno