Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kristillisdemokraattien EPP-täysjäsenyys on sinettiä vailla

Kristillisdemokraattien EPP-täysjäsenyys on sinettiä vailla

19.11.2009

Samuli Rissanen


– Tämä on meille suuri kunnia, Päivi Räsänen toivottaa EPP:n puheenjohtaja Wilfried Martensin tervetulleeksi KD:n eduskuntaryhmän huoneeseen.


EPP:n puheenjohtaja Martens vieraili KD:n eduskuntaryhmässä


Päivi Räsänen kiitteli EPP-ryhmän Ateenan periaateohjelmaa ja kertoi Kristillisdemokraattien allekirjoittavan sen.

Wilfried Martensin mukaan Kokoomuksella ei ole veto-oikeutta KD:n täysjäsenyyden estämiseksi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vieraaksi saapuneella EPP:n puheenjohtaja Wilfried Martensilla oli tuliaisinaan hyviä uutisia. Pitkäaikainen Euroopan kristillisdemokraattien ja kansanpuolueiden puheenjohtaja ei nähnyt KD:n EPP-täysjäsenyydelle juuri muita ehtoja kuin ryhmän periaateohjelman allekirjoittamisen. KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoi lukeneensa Ateenan ohjelman ja kehui sitä loistavaksi.

– Ohjelma on hyvin linjassa oman periaateohjelmamme kanssa. Voin allekirjoittaa sen vaikka heti, Räsänen lupasi.

”Kokoomuksella ei ole veto-oikeutta”

Martens kuuli vierailullaan Kristillisdemokraattien huolen siitä, täytyykö KD:n saada Kokoomuksen hyväksyntä omalle täysjäsenyydelleen EPP:ssä. Jo Sari Essayah’n pääsy ryhmän suomalaiseen delegaatioon oli kesäkuussa vaakalaudalla. Tuolloin Martensin apua tarvittiin EPP:n sääntökirjan tulkitsemisessa ja lopulta Essayah’sta tehtiin jopa ryhmän varapuheenjohtaja.

Kokoomuksella ei ole Martensin mukaan nytkään veto-oikeutta kymmenen vuotta EPP:n tarkkailijajäsenenä olleen KD:n täysjäsenyyden epäämiseen. Tämä tieto huojensi sekä Räsästä että Kallista.

KD:n jäsenhakemusta puidaan vuoden vaihteessa

Puoluesihteeri Peter Östman muistutti, että Kokoomuksen käyttäytymisen taustalla voi olla kyse siitä, että siellä ajatellaan Kristillisdemokraattien kilpailevan samoista äänestäjistä. Puolueilla on yhteneviä poliittisia linjauksia ja esimerkiksi Kristillisdemokraatit tukivat Sauli Niinistöä presidentiksi vuonna 2006.

Kristilllidemokraattien hakemus täysjäseneksi ratkaistaan EPP:n kolmannessa työryhmässä, joka käsittelee jäsenyyshakemuksia. Martensin mukaan KD:n hakemus voisi tulla päätettäväksi jopa Bonnin joulukuisessa EPP-kokouksessa tai todennäköisimmin työryhmän seuraavassa kokouksessa tammikuussa.

Martens ei usko Tony Blairin mahdollisuuksiin

Martens kommentoi KD:n eduskuntaryhmälle parhaillaan käynnissä olevaa rulettia EU:n huippuviroista. Käytännössä EU:n presidentin ja ulkomnisterin nimeämiset aukaisevat koko komission nimityspaketin. Martensin mukaan toinen EU:n huippuviroista menee oikeistolle ja toinen sosialisteille.

Martensin kertoo, että nimityksissä täytyy huomioida lisäksi pienten ja suurten sekä uusien että vanhojen jäsenmaiden mielipiteet. EU:ta isännöivän Ruotsin pääministeri Fredrik Rheinfeldtin tehtävä ei ole kahdehdittava, sillä hän pyrkii löytämään virkoihin sopivat kompromissiehdokkaat.

Martens pitää Benelux-maiden nimiä, kuten Luxembourgin Jean-Claude Junckeria ja Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenendeä sopivina matalan profiilin ehdokkaina, mutta ei uskonut sosialistien kovan nimen, Iso-Britannian ex-pääministeri Tony Blairin mahdollisuuksiin.

– Blair on liian korkean profiilin poliitikko EU-presidentiksi.