Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » ”Paholainen voi piillä yksityiskohdissa”

”Paholainen voi piillä yksityiskohdissa”

17.11.2009

Samuli Rissanen

Yhdenvertaisuutta edistävä direktiivi saattaa Essayah’n mukaan kaventaa uskonnonvapautta

Sari Essayah uskoo, että EU:n tuleva presidentti pääsee itse vaikuttamaan valtansa rajoihin.

– Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä unionin hallinto nytkähtää uuteen suuntaan, europarlamentaarikko Sari Essayah kertoo.

Hän uskoo, että uusien huippuvirkojen, kuten EU-presidentin ja ulkoministerin tulevat haltijat pääsevät vaikuttamaan virkojensa sisältöön itse.
– Ainakin historian ensimmäinen EU-presidentti voi osin määritellä oman valtansa rajat, Essayah sanoo.

Sari Essayah kertoi huolestuneensa  valmistelussa olevan yhdenvertaisuusdirektiivin sisällöstä.
– Pelkään, että se rajoittaa perusvapauksia, kuten uskonnonvapautta, hän sanoo.

Ulkoministerin virka kiinnostaa eniten

EU:n ulkoministerin virka koetaan sekä oikeiston että vasemmiston leirissä houkuttelevimpana: Sekä EPP että sosialistit ovat kiinnostuneita salkusta. Sosialistien esittämää Iso-Britannian pääministeri Tony Blairia pidetään Essayah’n mukaan liiaksi Yhdysvaltojen puudelina ja lisäksi häntä rasittavat heikot näytöt Lähi-idässä. Blair ei myöskään pääministerikaudellaan saanut brittejä liittymään valuuttaunioniin.
– Joka tapauksessa puhelimet käyvät nyt kuumina, kun komission kokoonpanon ratkaisevat nimitykset ovat käynnissä, Essayah sanoo.

Suomalaisten mahdollisuudet EU:n huippuvirkoihin näyttävät kuihtuneen nimityskilpailu edetessä, mutta Paavo Lipposella voisi olla sosialistien kompromissikandidaattina edelleen hypoteettinen mahdollisuus.

”Kaikista ovista ei kannata mennä ulos”

Essayah’n mukaan parhaillaan on käynnissä myös vääntö EU:n ensi vuoden budjetista, joka kuumentaa tunteita varsinkin maataloussektorilla. Ranskan ja Belgian maanviljelijät ovat sen verran militantteja, että esimerkiksi lokakuun huippukokouksen yhteydessä piti sulkea Schumanin metroaseman lähettyviltä kaikki Europarlamentin ulospääsytiet.
– Meitä varoitettiin, mistä ovesta ei kannattanut mennä ulos, Essayah kertoo.

Paholainen yksityis­kohdissa

Essayah oma syksy on kulunut useiden aloitteiden parissa. Ksylitolista kirjallisen kysymyksen tehnyt Essayah on jo saanut komissiolta vastauksenkin, ja suomalaisillekin tutut ksylitolivalmisteet voitaisiin nyt jättää makeisveron ulkopuolelle.

Lisäksi Essayah on viime viikkoina selvittänyt avustajansa Pilvi Rämän kanssa yhdenvertaisuus-direktiivin sudenkuoppia. Direktiivi saattaisi tiukasti tulkittuna rajoittaa uskonnonvapautta, vaikka se on alunperin suunnattu syrjintää vastaan.
– Siinä on hyvin epämääräinen ilmaisu häirinnästä.

– Tällainen direktiivi saattaa johtaa hullunkurisiin tulkintoihin, kuten mikä on  kenellekin häirintää. Kokeeko esimerkiksi asiakas, joka löytää hotellihuoneesta Raamatun, sen uskonnollisena häirintänä, Essayah huomauttaa.

Lisäksi direktiivi-ehdotuksen suomenkielisestä versiosta löytyi kielivirhe, joka voi vaikuttaa siihen, kuinka tiukasti direktiiviä saatetaan tulkita.

– Kyseessä on sinällään hyvää tarkoittava direktiivi, mutta sen tulkinta voi rajoittaa perusvapauksia. Käännösvirheet voivat entisestään pahentaa tilannetta. Joku on sanonut osuvasti, että paholainen piileskelee yksityiskohdissa.