Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Yrittäkää elää säästäväisesti

Yrittäkää elää säästäväisesti

10.12.2008

Esa Erävalo

Bjarne Kalliksen neuvo kotitalouksille

Ei tämä tämän päivän kriisi ole mikään luonnonilmiö, totesi Bjarne Kallis, kun eduskunta keskusteli finanssivalvonnasta koskevasta lakiesityksestä.

- Kyllä tämäkin on ihmisten aiheuttama, ja se johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmiset ovat ahneudessaan toimineet siten, että ovat haalineet ja yrittäneet haalia mahdollisimman paljon itselleen.

– Luottoja on myönnetty siinä toivossa, että siitä hyötyisi, provikkaa on maksettu, kun on siirretty erilaisiin finanssipaketteihin nämä luotot, ja kaikki siinä toivossa, että saisi vähän enemmän. Ja on aivan selvä asia, että tämmöinen kupla puhkeaa ennemmin tai myöhemmin.

Kriisistä ei päästä kuluttamalla enemmän

Myös kotitalouksien velka Suomessa on odotettua suurempi.

– Minä en usko, että tästä kriisistä päästään sillä, että kulutetaan enemmän ja enemmän. En tunne yhtäkään henkilöä, yritystä, kotitaloutta, yhteisöä, joka olisi liiallisella kulutuksella päässyt jostakin kriisistä eroon. Mutta tunnen kyllä runsaasti sellaisia, jotka ovat liiallisella ja liian suurella kulutuksella joutuneet kriisiin.

Siksi Bjarne Kalliksen mielestä menetellään väärin, kun vähätellään ja annetaan jopa ymmärtää, että on väärin elää nyt säästäväisesti.

– Minä antaisin kaikille kotitalouksille ja ennen kaikkea velkaisille kotitalouksille sen neuvon, että yrittäkää nyt elää säästäväisesti, koska edessä on vielä pahempi aika ja varsinkin, jos mennään liialliseen kulutukseen, sanoi Bjarne Kallis.

Erkki Pulliainen (vihr.) yhtyi Kalliksen analyysiin.

Markku Uusipaavalniemi (kesk) arvioi, että kriisin suuruusluokka olisi kymmenkertainen EU:n elvytyspakettiin verrattuna.

– 2000 miljardia uutta velkaa on euroalueella syntynyt vuositasolla. Tämä 2000 miljardia pitää tehdä uutta rahaa uuden luoton kautta vuositasolla, jotta meininki säilyisi edes samanlaisena.