Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Keskustan ja Sdp:n rökäletappio

Keskustan ja Sdp:n rökäletappio

29.10.2008

Esa Erävalo

Perussuomalaiset, Kokoomus ja Vihreät vaalien suurvoittajat

Perussuomalaisilla 116029 äänestäjää enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa ja 5,4% kannatus.

Perussuomalaiset olivat siis kunnallisvaalien ylivoimainen voittaja ja vastaavasti Keskusta ja SDP kärsivät rökäletappiot. Vasemmistoliitto ja RKP kuuluivat vaalien häviäjiin ja Vihreät, Kokoomus sekä hienoisesti myös KD voittajiin.Kaksi voittajaa: Timo Soinin Perussuomalaiset saivat historiallisen suuren vaalivoiton ja menivät KD:n ohi niin valtuutettujen lukumäärässä kuin kannatusprosentissa. Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg sai iloita melko samansuuruisesta vaalivoitosta kuin Martti Korhosen Vasemmistoliitto kärsi tappiota.


Kokoomuksesta suurin kuntapuolue

Vihreiden Osmo Soininvaara Helsingissä oli  vaalien äänikuningas 8576 äänellä ja PS:n puheenjohtaja Timo Soini oli vaalien ääniharava Espoossa 8211 äänellä.

Kokoomus voitti vaaleissa 23,4% kannatuksen ja siitä tuli kannatukseltaan suurin kuntapuolue. Keskustalla tosin on edelleen eniten valtuutettuja, 3520, vaikka se menetti 905 valtuustopaikkaa. Paikkojen menetyksestä 2/3 johtui valtuutettujen kokonaismäärän pienenemisestä kuntaliitosten takia.
Tilastokeskuksen tekemän vaalianalyysin mukaan SDP ja Vasemmistoliitto hävisivät samantyyppisillä alueilla, joilla Perussuomalaiset voittivat. Erityisesti SDP hävisi aiemmin vahvoilla alueillaan, joilla Perussuomalaiset vastaavasti voittivat.

Toisaalta Perussuomalaiset eivät voittaneet yhtä paljon perinteisillä Keskustan vahvoilla alueilla.
SDP:n tuore puheenjohtaja Jutta Urpilainen yritti puhua rökäletappion sijaan ”torjuntavoitosta”. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen ja vaalipäällikkö, puoluesihteeri Jarmo Korhonen ovat toistuvien vaalitappioiden takia joutuneet puolueessaan kovan kritiikin kohteeksi.

Millaisia valtuutettuja?

Valituista vain 14,5% on lapsettomia, kun äänioikeutetuista 34,8% on ilman kotona asuvia lapsia.
Valituista on työllisiä 28 prosenttiyksikköä enemmän kuin äänioikeutetuista eli 82,3 prosenttia, työttömiä on puolet ja opiskelijoita kolmannes äänioikeutettujen tasosta. Eläkeläisiä valituista on 11 prosenttia, äänioikeutetuista 26,7 prosenttia.

Valituista työllisistä yrittäjiä on 24,3% kun äänioikeutetuista 10,5% ja yksityisen sektorin työllisiä 36,6 prosenttia, kun äänioikeutetuista heitä on 61,4%.

Valittujen vuositulot ovat keskimäärin 38753 euroa, kun äänestäjien keskiarvo on 22994 euroa. Perussuomalaisten valtuutetuilla on keskimäärin puolet pienemmät tulot kuin Kokoomuksen. Perussuomalaisilla ja Vasemmistoliiton valituilla on myös keskimääräistä heikompi koulutustaso.
Ulkomaalaistaustaisia valittiin vain 34 koko maassa. KD:n listoilla valituksi tuli maahanmuuttaja varavaltuutetuksi, Pietarsaaressa Wulita Bezabeh.

Äänestysprosentti kunnallisvaaleissa oli 61,2% eli hieman parempi kuin vuonna 2004, jolloin se oli 58,6%.