Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Jaakko Kolmosella riittää elämäntehtävää: Ristiretkellä puhtaan ruuan puolesta

Jaakko Kolmosella riittää elämäntehtävää: Ristiretkellä puhtaan ruuan puolesta

08.11.2007

Risto Rasilainen

TV-historiamme ensimmäisten kokkiohjelmien vetäjänä suomalaisten kollektiiviseen tajuntaan jäänyt Jaakko Kolmonen toteuttaa yhä missiotaan terveellisen ja puhtaan, kotimaisen ruuan puolesta.

Tiesitkö parin lusikallisen kotimaista rypsiöljyä tyydyttävän päivittäisen e-vitamiini- ja omegarasvahappotarpeesi, kun samaan tarvitaan eteläeurooppalaista oliiviöljyä jopa neljä desilitraa?

Tai että maailman parhaaksi kehuttua durumvehnää viljellään usein niin entsyymiköyhässä maassa, etteivät kastemadotkaan pysy siinä hengissä. Oma viljamme sen sijaan on puhdasta, kiitos jopa 15 kertaa muuta Eurooppaa pienempien kasvinsuojeluainemäärien ja ravinnepitoisemman maaperän.

– Meidän olisi jo korkea aika herätä ymmärtämään kotimaisten ravintoaineiden ja elintarvikkeidemme korkea laatu ja niiden merkitys kansanterveydelle. Muutoin ottaa ohraleipä, jyrähtää Jaakko Kolmonen.

Kotimainen ruoka terveellisintä

Opetusneuvos ja keittiömestari Kolmonen ei säästele sanojaan puhuessaan kotimaisten ravintoaineiden ja ruokakulttuurin puolesta.

Kolmosen mielestä sen osalta on vajottu alaspäin sen jälkeen, kun Suomi joutui EU:n saneleman maatalouspolitiikan ja elintarviketuotantoon liittyvän lainsäädännön pelinappulaksi.
Vaikka Kolmosen vetämistä television kokkiohjelmista on vierähtänyt jo vuosikymmen, ei sitä hänen kanssaan keskustellessaan huomaa.

Tallella on yhä entinen puhti ja tahto kertoa suomalaisille omasta rikkaasta ruokakulttuuristamme, sen tarjoamista makuelämyksista ja terveyttä edistävistä vaikutuksista.
Tähän on Kolmosen mielestä itse asiassa nyt jopa suurempi tarve kuin vielä 1970-80-luvuilla, jolloin kansainvälistymisen myötä tulleet vieraat ruokakulttuurit eivät vielä olleet rantautuneet meille.

Nyt ne ovat. Tästä vakuuttuakseen ei tarvitse kuin avata televisio ja silmäillä kaikkia niitä lukemattomia ruokakeittiöohjelmia, joita eri kanavilta tulvii.

– No, parempia nekin kuin silkka väkivaltaviihde, kommentoi Kolmonen tv:n kokkiohjelmia. Silti:

– Tänä päivänä näiden ohjelmien tuotantofirmoilla on omat kaupalliset sponsorinsa, joiden edustamat tuotteet on huomioitava sisältöjä suunniteltaessa.

– Eli ruuan kotimaisuuteen, terveellisyyteen ja taloudellisuuteen liittyviä asioita ei niissä juurikaan voida käsitellä.

Nämä taas ovat asioita, joita Jaakko Kolmonen itse pitää ensiarvoisen tärkeinä.

Keittokirja nuorille tulee tarpeeseen

Suurten EU-maiden elintarvikeylijäämiä lobbaavista tiedotussihteereistä ja virkamiestemme hyssyttelyasenteesta riippumatta Kolmonen julistaa tinkimättömästi omaa sanomaansa.
Uutena kohderyhmänä ovat nyt nuoret, joiden kanssa - ja joita varten - Kolmonen on tehnyt uunituoreen keittokirjan.

– Tartu pannuun on 38. toimittamani kirja. Sen tekemiseen antoi lopullisen sysäyksen tieto, että meillä on tänään historiamme lihavimmat, allergisimmat ja sairaimmat suomalaisnuoret.
Tämä ei Kolmosen mielestä ole ihme, kun katsoo viime vuosikymmenten kehitystä.

– Tilastojen mukaan nuoremme käyttävät tänään saman verran alkoholia kuin aikuisväestö 1950-luvulla.

– Kymmenen eniten ostetuimman ruokakauppatuotteen joukkoon kuuluvat keskiolut, tupakka, makeiset ja virvoitusjuomat.

Ruokailutottumusten vääristymisestä kertoo Kolmosen mukaan myös yletön piilorasvan, -sokerin ja -suolan käyttö.

– Syödessäsi yhden mustaherukkajogurttia sisältävän purkin, nauttimasi sokerimäärä vastaa 14 palasokeria. Itse mustaherukkaa purkissa on vain ruokalusikallisen verran.

Terveellistä ruokaa, liikuntaa ja unta

Terveellisen ja maittavan ruokavalion ylläpito ei Kolmosen mukaan merkitse askeettimaista kieltäytymistä tai rajoittavaa suhtautumista syömiseen.

– Ei, jos siihen liittyy riittävä määrä liikuntaa, Kolmonen tähdentää.

Keittiömestarin uuden keittokirjan ensimmäinen ”resepti” onkin luettelo siitä, mitä terveelliseen elämään kuuluu:

– Liikunnan ja terveellisen ruokavalion lisäksi kannattaa omaksua iloinen mieli, jolla ilahduttaa myös muita.

– Pois kaikki ylimääräiset naposteltavat, samoin tupakka ja alkoholi.

– Ja riittävä määrä unta, vähintään kahdeksan tuntia yössä, Kolmonen muistuttaa.
Oman terveytensä salaisuudenkin keittiömestari vielä paljastaa haastattelun lopuksi:

– Suomalainen ruisleipä ja täysjyväpuuro. Niitä olen elämäni aikana syönyt 12 000 kappaletta ja 1200 kiloa, Kolmonen laskeskelee.


Ravintoaineemme maailman puhtaimpia

– Miksi ihmeessä käytämme tuontikasviksia? Jaakko Kolmonen kysyy.

Trendikkään ruuanlaittoharrastuksen myötä meille tulleet ulkomaiset vaikutteet ovat yhdessä EU-jäsenyyden kanssa murentaneet kotimaista ruokakulttuuria.

– Tämä on valitettavaa, kokkaamisen kokema suosio sinällään kun on myönteinen asia, Jaakko Kolmonen toteaa.

– Tosiasia silti on, että keski- ja etelä-Euroopan jäsenmailla on huomattavaa ylituotantoa monista elintarvikeista, kuten oliiviöljystä, viinistä tai sianlihasta. Minkä he tietenkin haluavat saada myytyä muualle EU:hun.

– Meille tämä on ongelma, koska omat elintarvikkeemme ovat niin paljon puhtaampia ja ravintorikkaampia. Nyt niiden sijaan ollaan tarjoamassa laadullisesti huonompia ja epäterveellisempiä vaihtoehtoja.

Kolmonen mainitsee yhtenä esimerkkinä suomalaiset kasvikset.

– Omilla pelloillamme käytettävien torjunta-aineiden raskasmetalli- ja PCB-pitoisuudet ovat EU:n pienimmät. Kun niitä vielä kastellaan maailman puhtaimpiin kuuluvalla vedellä, saamme nauttia tuoreimmista ja terveellisimmistä kasviksista, mitä maa päällään kantaa.

– Miksi ihmeessä siis käyttäisimme tuontikasviksia, kysyy Kolmonen.

Risto Rasilainen